torstai 17. joulukuuta 2015

Että jaksetaan taas viestiä nätisti


Lemmikkieläimistä kissa nukkuu toiseksi eniten, 14–20 tuntia vuorokaudessa. Nukkumisen määrässä kissan voittaa vain rotta, mutta rotta puolestaan häviää kissalle REM-unen määrässä.

Kun kissat nukkuvat, ne todella nukkuvat. Kissojen koko keho rentoutuu unta varten. Kissojen unisykli muistuttaa ihmistä eli kulkee nukahtamisen, kevyen unen, REM-unen ja syvän unen vaiheiden kautta kohti aivojen palautumista ja uudistumista.

Matelijoiden, merinisäkkäiden ja lintujen aivot taas nukkuvat vain puoliksi. Toinen aivopuolisko nukkuu, toinen valvoo. Siksi linnut pysyvät lentämään nukkuessaan.

Ikävä kyllä evoluutio ei ole vielä niin pitkällä, että ihmiset voisivat olla liikenteessä vain toisella aivopuoliskolla.

Ikävä kyllä ihmisten viestintää seuratessa näyttää siltä, että monet silti yrittävät ja luulevat jopa onnistuvansa.

Vuonna 2015 nähtiin eräitä kaikkien aikojen hienoimpia kampanjoita ja muita viestinnällisiä ulostuloja. Jos Star Wars -faneja on uskominen, nähtiin kaikkien aikojen hienoin elokuvakin. Kirjallisuus lähti nousuun kohti (toivottavasti) seuraavaa kultakautta. Blogimaailma oli värikkäämpi kuin koskaan. Sähköinen viestintä oli monimuotoisempaa kuin koskaan. Kissavideoita oli enemmän kuin koskaan.

Kaiken hyvän ja kauniinkin huomioiden viestintävuosi 2015 jää historiaan vihapuheen ja muiden uskomattomien aivopierujen vuotena. Autoalan ikoni Volkswagen valehteli asiakkailleen, ja sen housut kintuissa narautettu johto syytti koko sotkusta työntekijöitä. Brasiliassa länkytettiin jotain, kun piti estää huikean ympäristötuhon eskaloitumista. Yhdysvalloissa jouduttiin häpeämään viihdesisällöksi lokeroitua presidentinvaalikampanjaa. Suomen hallituksessakin yksi jos toinen ministeri lasketteli tragikoomista tuubaa.

Keskustelupalstojen ja uutisten kommenttiosioiden sisällöstä ei viitsi edes aloittaa. Varmasti riittää, kun sanoo, että ne teettävät paljon töitä poliisille.

On aika houkuttelevaa yhdistää havainnot viestintäkentältä tietoon siitä, että länsimaiset ihmiset nukkuvat vähemmän ja huonommin kuin koskaan. Kiitos siitä esimerkiksi mediatekniikalle, joka antaa meille mahdollisuuden viestiä sängystä sen sijaan, että tekisimme siellä jotain kivampaa ja hyödyllisempää.

Eiköhän oteta ensi vuonna mallia kissoista ja tehdä niin, että ensin nukutaan hyvin ja sitten vasta viestitään taas. Sosiaalisessa mediassa alkolukkoakin tarpeellisempi apuväline olisi unimittari, joka univajetta näyttäessään lukitsisi tietokoneen ja mobiililaitteiden näppäimistöt. Tätä kilkettä odotellessa jää oikeustoimikelpoisten aikuisten ihan omalle vastuulle päättää, milloin ei ole enää kommunikaatiokunnossa.

Kissat eivät jätä nukkumista väliin. Kissat eivät myöskään koskaan selittele.  

Rentouttavaa joululomaa. Ensi vuonna jatkamme aiheesta selittely. (Se ei ole tyylikästä silloinkaan.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti