perjantai 20. marraskuuta 2015

Ei kannata huijata, narahdat kuitenkin


- No niin. Nyt tarkkana. Ota nakki. Heitä pari palaa ensin tuohon kuljetuskassin viereen.

- Ja sitten kassiin sisälle?

- Just niin. Äläkä vaan sano sitä sanaa.

- Ai ”e-l-ä-i-n-l-ä-ä-k-ä-r-i”? Vai ”r-o-k-o-t-u-s”?

- Sillä lailla. Se onkin sitten sun homma hakea se tuolta vaatekaapin päältä.


No ei tietenkään. Kissa tuskin ymmärsi avainsanoja. Tutkijoilla on hyvin ristiriitaiset käsitykset siitä, miten kissat hahmottavat ihmisten puhetta. Näin siksi, että kissat eivät ole laumaeläimiä samalla tavalla kuin koirat. Syvällisemmin kesyyntyneillä koirilla on korkea motivaatio ihmisten puheen oppimiseen, ja niiden sanavarastoa on helppoa testata, koska tutun sanan kuullessaan koirat reagoivat.
Kissoja testattaessa ulos on yleensä ”reagoi itse”.

Karu totuus kissojen eläinlääkärireissuista on se, että ne tietävät mitä tuleman pitää viimeistään siinä vaiheessa, kun omistajat sopivat kuljetuskassin hakemisesta esiin paria päivää ennen lekurikeikkaa. Jo siinä kohdin annamme eleillämme kissoille kaikki onnistuneen käpälämäen valmisteluun tarvittavat tiedot. H-hetkellä paljastamme noin sadalla non-verbaalilla tavalla, että nyt on aika pötkiä pakoon.

Ihmisten hoksottimet eivät ole yhtä kehittyneitä kuin kissojen, joten ihmisten keskinäisestä viestinnästä näin aluksi pari päivänselvää merkkiä:

Pidä kännykkä näkyvillä ja käden ulottuvilla. Silloin kaikki palaverin osallistujat tietävät, että ainakaan heidän juttunsa eivät sinua kiinnosta.

Vastaa meilin kolmesta kysymyksestä vain yhteen. Kenellekään ei jää epäselväksi, ettei ole sinun hommasi ottaa selvää.

”Pari minuuttia, niin olen siellä!” Jos tosiaan olisit parin minuutin päässä täältä, voisit sanoa missä olet nyt. Et ole vielä edes lähtenyt.

”Palataan asiaan.” Tämä homma menikin sitten suoraan Ö-mappiin.

”Meillä on tässä nyt kaikenlaista…” Syvyys. Kadotus. Ikiyö.

”En kommentoi tällaista.” Kommentoit juuri.
"Asiakas on meille kaikki kaikessa." Niin varmasti. Aspanne ei ole vastannut varttituntiin.


Alun esimerkki eläinlääkäriin lähtemisestä oli muuten kuvitteellinen. Minun kissani menevät ykkösellä boksiin ja lähtevät eläinlääkäriin oikein mielellään. Se johtuu siitä, että niiden henkilääkäri on jedimestaritason viestijä – ja juuri siksi niiden henkilääkäri. Kaikkien pätevien eläinlääkärien joukosta kannattaa näet valita se, joka viestii parhaiten lahjomattomille potilailleen.

Kerron ensi viikolla, miten hän sen tekee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti